КАКО ДА ПРЕЖИВЕТЕ ПРОБЛЕМИ И КРИЗИ ВО ЖИВОТОТ – МУДРЦ ДАВА ЗЛАТЕН СОВЕТ

Токму тоа ни кажува една мудра приказна од која можеме многу да научиме:

Еден мудар човек барал засолниште и храна во селото, но никој не сакал да му помогне. Луѓето во тоа село се покажаа како сурови и нељубезни и не го пуштаа странецот само една ноќ, иако имаше безопасен изглед и го опкружуваше пријателска и мирна атмосфера.

Во меѓувреме, ноќта се очекуваше да биде студена, но мудрецот немаше друг избор освен да седне под дрво и да се покрие со она што го има – ќебе и резервна облека. Но, и покрај тоа, тој воопшто не беше тажен и, како и секогаш пред да заспие, почна да се моли со овие зборови:

“Боже! Јас сè уште ти благодарам, дури и ако не добив ништо од овие луѓе, и морам да ја поминам ноќта под ова дрво во таква студена ноќ!”

Во тој момент покрај него минувал човек кој исто така живеел во ова село и знаел дека на овој мудрец му е одбиено засолниште. И тој го праша:

„Па, за што му благодариш?

Мудрецот му се насмевнал и му одговорил:„Едноставно не разбираш ништо во овој живот. Ако морам да бидам под дрво вечерва, без храна и без засолниште, тогаш ова е најдобрата ситуација за мене во моментов. Тоа не би можело да се случи – мора да има причина за тоа.За да ми помогне некако треба да бидам тука и да научам нешто, да дознаам, за нешто да се случи.Се се случува со причина и јас сум благодарен за секое искуство.”

Овој пристап кон животот може да биде прекрасен и исцелувачки, особено кога ни се случуваат работи кои не сме ги сакале. Кога славите и се заблагодарувате дури и за тагата и неволјата, престанувате да зависите од оваа ситуација, а тоа е она што во такви случаи ја трансформира негативноста што ја доживувавме. Тоа создава дистанца меѓу нас и ситуацијата.

Запомнете дека секогаш се случува само најдоброто.

Кога во животот почнуваат да се случуваат негативни работи, проблеми и неуспеси , важно е да се задржи мирен дух. Како да се надминат животните кризи и проблеми? Сфатете дека некој е таму покрај вас, секогаш ве штити и води, како и дека многу работи се случуваат за ваше највисоко добро, за да можете да научите и да извлечете поука од нив. Секој човек ги има токму оние настани што ќе му користат и ќе му помогнат да расте. Патот до личен раст не е секогаш најпријатен, но е скапоцен, и на тоа патување и на се што нè стега на него, треба да бидеме благодарни .