КОЛКУ ТРИАГОЛНИЦИ ИМА НА СЛИКАТА?

Интересна математичка загатка ќе ве забавува и ќе ве натера да размислите.


Автор на оваа математичка загатка со триаголници е индискиот научник Кумар Анкит.

Прашањето е едноставно, дали можете да ги изброите сите триаголници на сликата?

Решение:Како што можете да видите, одговорот е 24. Сепак, оние што рекоа 25 каде што го вметнаа триаголникот во потписот на авторот, не погрешија.