НЕКОЛКУ ВИДОВИ ЉУБОВ СО КОИ СЕ СРЕЌАВАМЕ ВО ЖИВОТОТ

Сигурни сме дека многумина од вас имале повеќе од една врска во животот, а можеби и некои се уште чекаат вистинска љубов. Секоја врска е различна и може да ви донесе и добри и не толку добри емоции. А дали знаете колку различни видови љубов има?

Еве некои од нив:

Наивна љубов

Овој вид љубов вклучува учество и страст и е карактеристичен за многу парови.Ако двајца луѓе навистина се привлекуваат едни со други и се подготвени да следат одредени традиции, како што се свадба, размена на завети, заедничко извршување на домашните обврски и многу повеќе. Психолозите веруваат дека таквите парови можат да живеат заедно долго време, но нивната среќа е релативна, нема нови впечатоци и понекогаш на луѓето им е здодевно.

Љубов што дише

Најчесто тоа се случува во време кога луѓето едвај се познаваат, но чувствуваат атракција без преседан. Во таква врска, двајца често немаат идеја дали имаат нешто заедничко, дали ќе бидат добро заедно, дали имаат за што да разговараат итн. Но, тие се толку заробени од оваа лавина чувства и емоции што продолжуваат да бидат заедно. Според психологот, таквите врски со текот на времето може да се развијат во нешто повеќе, но тоа не е секогаш така.

Обединувачка љубов

Во такви врски, секој од партнерите секогаш може да биде сам. Во овој тип на љубов, луѓето обично се обединети со заеднички интереси, погледи за животот и чувство на разбирање. Најчесто, сепак, овие врски прераснуваат во едноставно пријателство во кое нема простор за страст и романса.Романтична љубов

Овој тип на врска се карактеризира со љубов и страст. Партнерите се привлекуваат едни со други и се чувствуваат удобно заедно, но не се подготвени да преземат сериозни обврски. Односите од овој тип често не го достигнуваат нивото на соживот или брак.

Пријатели за цел живот

Таквата љубов се состои од интеракција и интимност. Овие врски се многу посилни од обичните пријателства, и постои вистинска врска помеѓу партнерите. Но, ова исто така не е доволно, бидејќи нема страст во овој вид љубов. Често овој тип на врска се јавува помеѓу луѓето по многу години заеднички живот.

Вистинска љубов

Ако имате среќа, ова ќе биде вашата последна љубов – најдобра! Оваа љубов се состои од три компоненти – страст, емоционална блискост и посветеност едни на други. Оние кои успеваат да создадат таква врска навистина се сакаат и најверојатно ќе живеат заедно долго време и ќе уживаат во заедничка среќа.