ОВА Е СУШТИНСКАТА РАЗЛИКА ПОМЕЃУ БОГАТИТЕ И ВЕЧНО СИРОМАШНИТЕ!

Не се делат богати и сиромашни толку многу според количината на пари што ги имаме на располагање, туку според личниот поглед на просперитетот. Секако, постои и објективна сиромаштија, екстремна сиромаштија. Но, почесто богатството и сиромаштијата се субјективни концепти. Постојат луѓе кои се доста добри, но и покрај тоа, тие живеат во чувство на постојана потреба за уште поголемо богатство.

Значи, имате многу луѓе со просечна плата за кои тоа е сосема доволно, бидејќи тие знаат да им кажат на своите потреби и его: „Доста е!“ Нашите потреби, а не паричникот или банкарската картичка, се оние кои честопати ни кажуваат дали сме богати или сиромашни.


Ние позајмуваме пари за што и да е. За луксузен автомобил што ќе го отплаќаме со години, затоа што се чувствуваме побогати во него. Се позајмуваме сè повеќе, затвораме еден заем на друг … Не знаеме како да правиме разлика помеѓу луксузот и неопходноста. Она што е потребно за некои е луксуз за други. Како да се губи здравиот разум, кој „секогаш гледа разлика помеѓу сиромаштијата и отсуството на богатство“.

Некои од нас постојано гледаат „горе“ кон оние што имаат и страдаат затоа што тие немаат. Другите знаат да изгледаат „одоздола“ и се задоволни од она што го имаат.Ако, наместо да сме лудо богати, да ја погледневме личноста во продавницата до нас, многу работи ќе ни беа појасни. Кога нешто ви се допаѓа, пред да посегнете по вашиот паричник, свртете се на совеста: дали навистина ви треба ова нешто или некое друго добро на светот? Зарем ова не е ново ласкање за себе? Зарем не е време да се потсетиме на убавиот збор „доволно“?

Научете да гледате „надолу“, каде што има потреба, недостаток, недостиг, каде што нема доволно, и ќе го најдете вистинскиот начин да ги искористите парите …