ПИТА ОД ТИКВА КОЈА СЕ ТОПИ ВО УСТА И ИМА НЕВЕРОЈАТНИ ЗДРАВСТВЕНИ ПРИДОБИВКИ

Ова прекрасно и вкусно овошје го има низ целиот свет и има неверојатни здравствени придобивки. Постојат многу видови на тикви, а повеќето имаат еднакви здравствени ефекти.

Со консумирањето на тиква можете да го зачувате и подобрите видот, да го зајакнете здравјето и имунитетот, да спречите рак, да управувате со дијабетесот, да ги зајакнувате коските, да го заштитувате здравјето на срцето, да ги намалите симптомите на несоница, да спречите воспалителни состојби, да третирате артритис, да ги отстранувате чиревите, паразитите и инфекциите, да го подобрите здравјето на простатата, респираторно здравје и понискиот крвен притисок.

Тиквите се полни со хранливи материи, витамини и минерали. Богати се со витамини А, Ц, Е, Б1, Б3, Б5, Б6 и фолати. Од минералите содржат магнезиум, калиум, манган, бакар, фосфор, калциум и железо. Тие се исто така полни со каротеноиди и други антиинфламаторни и антиоксидантни соединенија.

Пита од тиква со цимет

Состојки:

250 грама брашно

120 грама путер

1 лажица вински оцет

2 јајца



400 грама печена тиква

1 лажица цимет

250 мл. слатка павлака

100 грама шеќер, малку сол, малку ѓумбир и мускатно оревче

Во еден сад ставете 250 грама брашно и една лажичка сол. Исечете околу 120 грама путер на коцки и додадете го во смесата. Во друг сад измешајте едно јајце, една лажица вински оцет и малку вода. Оваа смеса додадете ја во садот со брашно и мешајте да добиете еднолично тесто. Оставете го половина час во фрижидер. Во еден голем сад ставете две јајца, додадете 400 грама печена тиква, една лажица цимет, 100 грама шеќер, малку сол, малку ѓумбир и мускатно оревче. Во садот ставете и 250 мл. слатка павлака и мешајте додека не добиете еднолична смеса. Во сад за печење ставете го тестото од фрижидерот, па одозгора истурете ја оваа смеса и печете на 175 степени од 30 до 40 минути.

На здравје!