ПО ШТО ЌЕ ПОЗНАЕТЕ ДЕКА ВРСКАТА НЕМА ИДНИНА?

Проблеми можат да се појават во секоја врска. Важно е отворено да разговарате со партнерот за да најдете решение за успешно да трае врската или бракот. Понекогаш е многу тешко да се апстрахирате од сопственото его и објективно да ја разгледате ситуацијата и проблемите без да му судите на вашиот партнер, како и вие така и тој. Затоа, во некои ситуации најдобро е да се консултирате со брачен или семеен терапевт кој ќе ја анализира ситуацијата во која се наоѓате и ќе ви помогне да ги решите вашите проблеми.

Иако работата на брачните советници е да им помагаат на паровите да ги подобрат своите односи, понекогаш тоа не е можно. Постојат одредени фактори на ризик што доведуваат до развод и разделба што семејните советници се во можност да ги откријат. Ова им помага да разберат дека врската или бракот навистина завршиле.

Незадоволство и деструктивен стил на конфликти и спорови

Брачните советници се свесни дека ако одржите агресивен стил на расправија и конфликти, вашата врска нема да заврши добро. Партнерите кои бараат начин да го навредат и повредат својот партнер се длабоко повредени. Префрлањето, постојаното незадоволство од другиот и деструктивниот начин на расправија, се знаците дека врската е осудена на пропаст.

Довербата е разнишана

Довербата е тешко да се добие, но уште е потешко да се врати кога се губи. Неповратната загуба на довербата помеѓу партнерите е знак дека вашата врска или брак завршиле. Неверството е една од најчестите причини за неповратното губење на довербата, но е далеку од најлошата. Замолчувањето на мислите и чувствата, лажењето, недоследноста помеѓу зборовите и постапките се многу поопасни и можат да ја прекинат врската.Нарекување со навредливи имиња и посочување со прст

Поучителен тип на конфликтно однесување, како што се навредливи имиња и вперување прсти, може да предизвика крај на најљубовната врска. Терапевтите се свесни дека таквиот став порано или подоцна исцрпува и води кон неизбежен крај на бракот или врската. Паровите кои избегнуваат употреба на остри техники за решавање на нивните конфликти се поотпорни и остануваат заедно долго време.

Радикална разлика во емоционалната состојба на партнерите

Ако еден партнер западне во нервни кризи, плаче и има хистерични судири, тоа е показател за нездрава комуникација и сериозни дефицити во врската. Ако другиот партнер воопшто не изразува чувства и неговиот недостаток на емоции е многу забележлив, ова може да биде уште поголем проблем. Добрата и еднаква комуникација во врската е клучен фактор за нејзиниот успех. Кога е отсутна, рамнотежата е сериозно нарушена.