РАЗМИСЛИТЕ ЗА СЕКОЈ ЗБОР! ОДГОВОРИТЕ НА ОВИЕ ТРИ ПРАШАЊА ЌЕ МУ КАЖАТ НА ИДНИОТ РАБОТОДАВЕЦ ШТО САКА ДА ЗНАЕ ЗА ВАС!

Не е тајна дека интервјуто за работа е полно со стапици, па затоа е важно да знаете што да очекувате!

Подготовката за интервју за работа не вклучува само избор на блејзер и печатење CV. Каков впечаток ќе оставите на лицето што го води интервјуто зависи од многу фактори, и важно е да бидете барем чекор напред во секое време и да не дозволите ништо да ве изненади.

Експертите за човечки ресурси посочуваат дека има три прашања што често се повторуваат и тие откриваат многу за вас на работодавачот.

  1. “За да се обратите до еден од вашите поранешни работодавачи, што би рекле дека е најдобриот дел од работата за вас, и кој е најголемиот предизвик?”

Консултант за човечки ресурси и истакнува дека ова прашање постои со цел да се утврди способноста на кандидатот да се самоанализира и да преземе одговорност.

Разговор, интервју за работа

  • Мислам дека тоа навистина му овозможува на кандидатот да се отвори за потенцијалните предизвици или нешто што откриле е маана на која сакаат да работат.

Тој советува кога одговарате на прашања од овој тип, покажете дека сте подготвени да преземете одговорност наместо да ја обвинувате компанијата или претпоставениот за нешто што самите сте го згрешиле. Секое обвинување на другите предизвикува сомнеж кај вас.  1. “Сподели со мене некои од твоите неуспеси”.

Ова прашање ќе помогне да се утврди дали некое лице се гледа себеси како совршено.

  • Сите доживуваме неуспеси, сите влегуваме во конфликти, сите правиме грешки – забележува таа и додава дека ова прашање го поставува кога сака да знае дали кандидатот е свесен за своите грешки, дали е искрен и дали научил нешто од контроверзната ситуација.
  • Ако некое лице каже дека немало такви проблеми, тој или не е во состојба да го препознае неуспехот или не ја зборува вистината за да се претстави како подобар кандидат – и во двата случаи неговата апликација ќе биде одбиена.
  1. „Објасни ми го твојот проект со кој си најгорд“.

Ова е одлично прашање бидејќи кога луѓето зборуваат за она што навистина им се допаѓа, се релаксираат во непријатна ситуација.

  • Кандидатите се нервозни, но кога зборувате за нешто што искрено ви се допаѓа, тоа ви е попријатно.

Ова прашање исто така овозможува да се поставуваат под-прашања поврзани со одредена професија, методологијата што се користи, алатки и сл., А исто така открива многу за тоа каков пристап и љубов има работата на кандидатот.