Навистина многу вкусно и лесно за подготовка, говедско месо со грашок е јадење што ќе го воодушеви семејството и ќе го направи ручекот посебен.
Потребни состојки:
500 грама говедско месо
800 грама грашок
2 главици кромид (или еден китка свеж кромид)
2 моркови
3 домати
1/2 лажиче масло
1 лажичка црвен пипер
Начин на подготовка:
Првиот чекор на рецептот е подготовка на говедско месо. Измијте го и исечете го на големи коцки. Излупете и ситно исечкајте го кромидот, а потоа загрејте го маслото во тенџере, додадете го кромидот, месото и пржете околу 3-4 минути, а потоа додадете вода за да го покрие месото добро. Оставете да врие на тивок оган околу еден час додека не се свари. Повремено мешајте и внимавајте да не остане без вода доколку е потребно, надополнете повторно.
Излупете ги морковите, исечкајте ги ситно и додајте ги на телешкото. Потоа додадете го грашокот, црвениот пипер, 1 лажичка сол, излупени и ситно исецканите домати. Оставете да врие. По околу 5-10 минути телешкото месо со грашок ќе биде подготвено.
На здравје!