РЕЦЕПТ ЗА ВКУСНО ГОВЕДСКО МЕСО СО ГРАШОК

Навистина многу вкусно и лесно за подготовка, говедско месо со грашок е јадење што ќе го воодушеви семејството и ќе го направи ручекот посебен.

Потребни состојки:

500 грама говедско месо

800 грама грашок

2 главици кромид (или еден китка свеж кромид)

2 моркови

3 домати



1/2 лажиче масло

1 лажичка црвен пипер

Начин на подготовка:

Првиот чекор на рецептот е подготовка на говедско месо. Измијте го и исечете го на големи коцки. Излупете и ситно исечкајте го кромидот, а потоа загрејте го маслото во тенџере, додадете го кромидот, месото и пржете околу 3-4 минути, а потоа додадете вода за да го покрие месото добро. Оставете да врие на тивок оган околу еден час додека не се свари. Повремено мешајте и внимавајте да не остане без вода доколку е потребно, надополнете повторно.

Излупете ги морковите, исечкајте ги ситно и додајте ги на телешкото. Потоа додадете го грашокот, црвениот пипер, 1 лажичка сол, излупени и ситно исецканите домати. Оставете да врие. По околу 5-10 минути телешкото месо со грашок ќе биде подготвено.

На здравје!