Храната што ја консумираме е многу важна за нашата општа состојба. Затоа треба внимателно да го избереме. Редовното консумирање мешунки е поврзано со голем број здравствени придобивки, како што се намален ризик од развој на дијабетес тип 2, рак, кардиоваскуларни болести, дебелина и остеопороза. Затоа е и дел од диетата препорачана од многу лекари.
Ајде сега да погледнеме некои здравствени придобивки поврзани со консумирање храна од семејството на мешунките.
Висока содржина на влакна
Мешунките содржат значителна количина на растворливи и нерастворливи влакна. Растворливите влакна помагаат во намалување на холестеролот и гликемискиот одговор преку формирање на заштитен гел по должината на цревниот тракт и со тоа намалување на апсорпцијата и ослободувањето на гликоза и холестерол во крвта. Нерастворливите
Висока содржина на протеини
Мешунките имаат поголема содржина на протеини од повеќето растителни намирници. Содржината на протеини во храната од семејството на мешунките е околу 20-45%.
Мешунките се исто така исклучително важни за вегетаријанците или веганите, бидејќи тие се главен извор на протеини во нивната исхрана. Правилно балансирање и комбинирање на зрна со мешунки е успешна замена за животинските протеини.
Ниско ниво на масти и холестерол
Со исклучок на сојата, кикиритките и наутот, мешунките речиси не содржат маснотии. Содржината на масти е околу 5%, а тоа се главно моно и полинезаситени масни киселини. Содржината на заситени масни киселини и холестерол е речиси нула.
Полинезаситените масти во храната со мешунки вклучуваат омега 3 и омега 6 масни киселини, кои се есенцијални хранливи материи потребни за оптимален развој и здрав статус на телото.