ПОСЛЕДНАТА ЖЕЛБА НА СУЛТАНА ХУРЕМ- ЗБОРОВИ ОД КОИ МУ СЕ СТЕГНАЛО СРЦЕТЕО НА ВЕЛИЧЕСТВЕНИОТ

Малкумина знаат дека познатата Султана Хурем, сопруга и најголема љубов на султанот Сулејман, е родена како Александра Анастасија Лисовска. Родена е на територијата на денешна Украина и израснала во православно семејство. Нејзиниот татко бил свештеник.


Таа, како и многу други девојки во тоа време, беше одведена во Отоманската империја како бела робинка. Легендата вели дека големиот везир Ибрахим паша му ја подариле Александар Сулејман и дека на тој начин стигнала до харемот на султанот, кој броел околу 300 робови. исто така, легендата вели дека султанот се вљубил во неа речиси во моментот кога ја видел.

Султанот бил воодушевен од нејзината харизма, нејзината мудрост и начин на размислување, па брзо ја зел за близок сопатник, а потоа и за жена. Таа се преобратила во ислам и родила шест деца од Сулејман. Иако имал уште три жени, се верува дека Хурем ја сакал најмногу, дека ја задоволувал во се и дека поради тоа таа имала големо влијание врз политиката на Отоманската империја.


Заедно преживеаја многу среќни и тажни настани, загуба на синови, брак на ќерки, раѓање внуци … Нивната љубов се смета за една од најголемите што ја памети историјата.

Последната желба на Султана ХуремПред смртта на Султана Хурем , парот беше разделен извесно време. Кога се запознале по долго време, Сулејман ја однел да ги види работите на новата џамија, а потоа и рекол дека душата му е таму, и дека неговото срце ќе остане во таа зграда засекогаш.

Сулејман ги исполни сите нејзини желби во текот на животот, но последната желба го допре до срж и за последен пат покажа колку ја сака.

Таа знаеше дека ќе умре, и го замоли султанот и него да го погребаат на местото каде што рече дека срцето и душата ќе почиваат засекогаш – во таа џамија, која го доби името Сулејманија.

Нејзината желба беше исполнета Сулејман ја остави својата последна желба по неговата смрт – да биде погребан до неа, во истата џамија.

Султанот ја надживеа Хурем осум години, а по нејзината смрт, повеќе немаше жени во неговиот живот.